Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Οδό Μπιζανίου

Το 1430 μπαίνει στα Γιάννινα ο Σινάν πασάς με τα οθωμανικά στρατεύματα και γίνονται οι κυρίαρχοι της πόλης, που ίδρυσε ο Ιουστινιανός. Τετρακόσια ογδόντα τρία χρόνια αργότερα, έμπαινε στην πόλη των ασημουργών, των θρύλων και των παραδόσεων, στην πόλη των ευεργετών, ο διάδοχος του θρόνου της Ελλάδας, αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος ως απελευθερωτής (φώτο 1). Είχε προηγηθεί αγώνας εβδομάδων πέριξ των Ιωαννίνων μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών στρατευμάτων για την παράδοση της πόλης, με αποκορύφωμα το ηρωικό Μπιζάνι. Το ημερολόγιο έγραφε 21 Φεβρουαρίου 1913. ΤαΓιάννινα ήταν ελληνικά…
Image
          Η είδηση της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων έκανε άμεσα το γύρο της Ελλάδας και έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς. Την ώρα που στα Γιάννινα, χτυπούσαν οι καμπάνες των εκκλησιών χαρμόσυνα, τόσο στον Πύργο όσο και στην Αμαλιάδα, οι πυροβολισμοί της εθνικής περηφάνιας στον αέρα αναστάτωναν όλη την περιοχή. Σύμφωνα με το Βύρωνα Δάβο, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες υψώθηκαν ελληνικές σημαίες, ενώ το ίδιο έγινε σε πολλά σπίτια και εμπορικά καταστήματα στην περιοχή. Την ίδια ώρα, κάτοικοι πολλών χωριών και πόλεων στην Ηλεία, κυκλοφορούσαν στους δρόμους και τραγουδούσαν. Επρόκειτο για εθνική εορτή.
       Η πόλη, που απελευθερώθηκε πρώτη το 1821, τιμά τόσο το συμβολισμό του υψώματος του Μπιζανίου για την ελληνική ιστορία όσο και τη μεγάλη ιστορία των Ιωαννίνων με την ονομασία δυο δρόμων της πόλης σε Οδό Μπιζανίου και Οδό Ιωαννίνων. Η Οδός Μπιζανίου βρίσκεται στο κέντρο του Πύργου. Ξεκινά από τον Ι. Ν. Αγίας Κυριακής (φώτο 2), τέμνει την Οδό 28ης Οκτωβρίου και την Οδό Μανωλοπούλου και καταλήγει στην Οδό Τάκη Πετροπούλου. Η Οδός Ιωαννίνων ξεκινά και αυτή από την Αγία Κυριακή, τέμνει την Οδό Σπετσών και φθάνει στην Οδό 28ης Οκτωβρίου, απέναντι από την παλαιά Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Image

           Η γενέτειρα γη του Ιωάννη Λάτση, του Μίλτωνα Ιατρίδη και του Διονύσιου Κόκκινου, έχει όμως κι άλλους δεσμούς με την περιοχή των Ιωαννίνων. Από τα Βελά, λίγο έξω από τα Ιωάννινα, καταγόταν η οικογένεια Βιλαέτη, η οποία μετοίκησε στον Πύργο, έφερε τη θαυματουργή εικόνα του πολιούχου μας, Αγίου Χαραλάμπους και γέννησε τον Χαράλαμπο Βιλαέτη, μεγάλο οπλαρχηγό της απελευθέρωσης της πόλης μας. Σήμερα, εκατοντάδες νέοι της Ηλείας σπουδάζουν και εργάζονται στα Γιάννινα, συνεχίζοντας έτσι τους δεσμούς των δύο περιοχών…
Image

Φώτο 3: Γιάννινα. Το ηρώο όσων έπεσαν ηρωικά στο Μπιζάνι κατά τις μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου