Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους

 Ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους ανεγέρθηκε από την οικογένεια Βιλαέτη περί το 1687 στην περιοχή Κανούλια και η πρώτη εικόνα του Αγίου ήταν αυτή που οι Βιλαεταίοι έφεραν από τα Βελά των Ιωαννίνων. Η επιλογή του τόπου ανέγερσης του ναού δεν είναι τυχαία. Όταν κατέβηκαν οι πρώτοι οικιστές της πόλης από την Ήπειρο (μεταξύ των οποίων και η οικογένεια Βιλαέτη) επέλεξαν να κτίσουν τις οικίες τους γύρω από ένα λόφο, ο οποίος είχε πολύ νερό (εξ ου και το όνομα “Κανούλια”) και πάνω στον οποίο αργότερα ανήγειραν και το ναό του αγίου. Το ναΰδριο αυτό καταστράφηκε δύο φορές κατά την Επανάσταση, το 1821 και το 1825, για να κτισθεί στη σημερινή του μορφή μετά την ανεξαρτησία.
Image
       Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος του Πύργου, αφού – σύμφωνα με την παράδοση – έσωσε την πόλη πολλές φορές στο παρελθόν. Με το Βασιλικό Διάταγμα τής 3ης Φεβρουαρίου 1948, ο Άγιος Χαράλαμπος εορτάζεται επίσημα ως πολιούχος της πόλης.
Image
      Εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ανέγερσης νέου, μεγαλοπρεπούς ναού του πολιούχου της πόλης. Για ακόμη μια φορά, επικρατούν οι διαφωνίες και οι έριδες, ενώ η έλλειψη χρημάτων προτάσσεται ως μόνιμη πρόφαση για την καθυστέρηση.
+info
      Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης για να περνά στη Ζάκυνθο, χρησιμοποιούσε τις παραλίες της περιοχής μας, τον Άγιο Αντρέα, τον Άγιο Ηλία, την Κυλλήνη. Ο Χρυσανθακόπουλος αναφέρει ότι κάθε φορά που ο Γέρος του Μοριά περνούσε από την περιοχή, έκανε οπωσδήποτε στάση στο ναΐσκο του Αγίου Χαραλάμπους στον Πύργο και προσευχόταν εμπρός στη θαυματουργή εικόνα! Μια από αυτές τις φορές ήταν και το 1806, οπότε παρευρέθηκε στη λειτουργία και η οικογένεια Βιλαέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου