Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Οδός Μανωλοπούλου

 Η Οδός Μανωλοπούλου είναι μια εκ των μεγαλύτερων και πλέον κεντρικών δρόμων του Πύργου Ηλείας. Συνδέει τη βορειοδυτική πλευρά της πόλης με το κέντρο ˙ τα δύο άκρα της είναι το Μανωλοπούλειο (παλαιό) Νοσοκομείο και η Πλατεία 25ης Μαρτίου (ή Πλατεία ΟΤΕ).
Image

      Πρόκειται για σημαντική οδική αρτηρία της πόλης, στην οποία συγκεντρώνεται ένα σημαντικό μέρος της αγοράς, αλλά και τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, όπως το κτίριο υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και το Ταχυδρομείο – παλιό Δημαρχείο. Τέλος, πρόκειται για έναν από τους λίγους δρόμους της πόλης, ο οποίος έχει μεγάλο πλάτος και δεν φέρει σημαντικές στροφές, κάτι το οποίο τον κατέστησε κατάλληλο για τη διεξαγωγή των παρελάσεων. Φέρει το όνομα του μεγάλου ευεργέτη του πρώτου Νοσοκομείου της πόλης, Αθανάσιου Μανωλόπουλου!
Image
         Ο Αθανάσιος Μανωλόπουλος, με καταγωγή από την Πύλο της Μεσσηνίας, έδρασε στην περιοχή στο β’ μισό του 19ου αι. ως σταφιδέμπορας. Στον Πύργο γνώρισε και νυμφεύτηκε την κόρη του πλούσιου Ιωάννη Κανδηλιέρη. Ο τελευταίος απεβίωσε το 1883 και κληροδότησε στην κόρη και το γαμπρό του μεγάλη περιουσία. Ένα χρόνο αργότερα ο Μανωλόπουλος κάλεσε στον Πύργο τον Ερνέστο Τσίλλερ, πασίγνωστο σήμερα αρχιτέκτονα για τα νεοκλασικά του έργα ανά την Ελλάδα και στον Πύργο, και του ανέθεσε το σχεδιασμό του πρώτου μεγάλου για τα τότε δεδομένα νοσοκομείου της περιοχής. Ο θεμέλιος λίθος του νέου νοσοκομείου μιας πόλης με σοβαρά υγειονομικά προβλήματα, μπήκε εν μέσω πανηγυρισμών στις 28 Φεβρουαρίου του 1888. Ο Αθανάσιος Μανωλόπουλος διέθεσε όλα τα χρήματά του στην ανέγερση του νοσοκομείου και λίγο αργότερα επτώχευσε. Επίσης, η οικογένεια Λυρή, το 1890 πρόσφερε 20 χιλιάδες δραχμές ενώ ο πλούσιος σταφιδέμπορος Αγγελής Παπαδόπουλος ανέλαβε τη δαπάνη για τα πρώτα 20 κρεβάτια. Το μεγαλοπρεπές κτίριο εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1894! Το κόστος λειτουργίας, ωστόσο, ήταν υψηλό και ο Μανωλόπουλος το παραχώρησε στο Δήμο Λετρίνων το 1900.
Image
        Προς τιμήν του ευεργέτη – όταν εκείνος απεβίωσε, ο δήμος έδωσε το όνομά του στο Νοσοκομείο (1902), αλλά και στο δρόμο που το συνδέει με το κέντρο της πόλης. Το ίδιο έπραξε και για τον Ιωάννη Κανδηλιέρη, του οποίου το όνομα φέρει η οδός που συνδέει τη Μανωλοπούλου με την Ερυθρού Σταυρού στο ύψος του Παλιού Νοσοκομείου. 
Image

Info 
      “Μανωλοπούλειο” Γενικό Νοσοκομείο Πύργου. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά μνημεία της δυτικής Ελλάδας. Έχει ανεγερθεί από τον Ερνέστο Τσίλλερ σε νεοκλασικό ρυθμό με ιδιαίτερη βαρύτητα στις όψεις του. Είναι της ίδιας περιόδου με άλλα νεοκλασικά μνημεία της πόλης σχεδιασμένα από τον Τσίλλερ, όπως η Παλαιά Δημοτική Αγορά. Το Μανωλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου λειτούργησε για 110 χρόνια (!), οπότε μεταφέρθηκε στο νέο κτήριο στη Συντριάδα Πύργου. Το 1993, σημαντικό τμήμα του κατέρρευσε έπειτα από τους σεισμούς που έπληξαν την πόλη. Τα τελευταία χρόνια, μετά από πολυετή εγκατάλειψη, έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασής του με στόχο να μετατραπεί σε έναν υπερσύγχρονο πολιτιστικό πολυχώρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου