Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Οδός Κουρτίου

 Είναι πλέον αποδεδειγμένο. Όταν η πόλη του Πύργου θέλει να τιμήσει τις μεγάλες προσωπικότητες, δίνει το όνομά τους σε δρόμους πολύ μικρούς! Έτσι ακριβώς συνέβη και με τον αρχαιολόγο που έκανε τις πρώτες επίσημες ανασκαφές στην Αρχαία Ολυμπία!!!
      Ο Ερνέστος Κούρτιος (Ernst Curtius) (Λίμπεκ 1814 – Βερολίνο 1896) ήταν Γερμανός ιστορικός και αρχαιολόγος, αδελφός του φιλολόγου Γκέοργκ Κούρτιους γνωστού κυρίως για την έκδοση το 1852 της περίφημης «Ελληνικής Σχολικής Γραμματικής» που γνώρισε πολλαπλές εκδόσεις (23η έκδοση το 1902), αλλά και τις “Βασικές Αρχές της Ελληνικής Ετυμολογίας” (5η έκδοση 1879).
Image
        Οπαδός της παραμονής των αρχαιολογικών ευρημάτων στον τόπο της ανακάλυψής τους, επηρέασε την αρχαιολογική σκέψη, έτσι ώστε να θεωρείται πως μετά τον Κούρτιους η αρχαιολογία δεν ήταν πλέον ένα κυνήγι αρχαίων, χαμένων θησαυρών, αλλά επιστημονική επιδίωξη!
         Έκανε κλασικές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Βόννης, του Γκαίτινγκεν και του Βερολίνου. Το 1863, στην επιθυμία του να γνωρίσει την Ελλάδα, δέχτηκε να γίνει παιδαγωγός των παιδιών του Άουγκουστ Κρίστιαν Μπράντς, συμβούλου για εκπαιδευτικά θέματα του βασιλιά ‘Οθωνα και ήρθε στην Αθήνα. Κατά την τετράχρονη παραμονή του στην Ελλάδα (1836-40) επισκέφτηκε την Αττική, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Έμαθε την ελληνική γλώσσα και ασχολήθηκε με την συγκριτική έρευνα του αρχαίου με το νεότερο πολιτισμό.
Image
     Παρά ταύτα, η στήλη μας σήμερα τον τιμά για την προσφορά του στην ολυμπιακή γη. Ο Κούρτιους θεωρείται ο αναγεννητής του ιερού της αρχαίας Ολυμπίας με τη συμβολή του στη οργάνωση και τη διεύθυνση των πρώτων εκεί συστηματικών ανασκαφών. Τον Απρίλιο του 1874 ύστερα από υποδείξεις του Κούρτιους, επικυρώθηκε στην Αθήνα σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για τη διενέργεια ανασκαφικών ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, οι οποίες διενεργήθηκαν υπό την εποπτεία – όχι πάντα άμεση – και διεύθυνσή του από το 1875 ως το 1881. Εκτός από ναό της Ήρας αποκαλύφθηκαν τότε ο μεγάλος βωμός του Δία και η θέση του αρχαίου Σταδίου. Τότε βρέθηκε (1877) και ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλη, πλήθος από ανάγλυφα, νομίσματα και επιγραφές που συνέβαλαν στην ταύτιση των διαφόρων μνημείων και στη γενικότερη γνώση του μεγάλου αυτού ελληνικού ιερού, που σήμερα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και πόλο έλξης τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου επισκεπτών ετησίως!
Image
Info
  • Η Οδός Κουρτίου στον Πύργο είναι ο δρόμος (μήκους ενός οικοδομικού τετραγώνου), που συνδέει την Πλατεία Αυγερινού με την Πλατεία Ανδριάρα και την Οδό Γερμανού.
  • Οδός Κουρτίου υπάρχει και στην Αθήνα και συνδέει την Άνω Κυψέλη με το Γαλάτσι στο ύψος της Αγίας Γλυκερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου