Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Οδός – Πλατεία Αυγερινού

  Στην καρδιά τής αγοράς του Πύργου, λίγα μόλις μέτρα από την Παλαιά Δημοτική Αγορά, υπάρχει ένας δρόμος, του οποίου το μήκος αγγίζει μόνο δυο οικοδομικά τετράγωνα και καταλήγει σε μια μικρή πλατεία. Τόσο ο δρόμος όσο και αυτή η πλατεία φέρουν το όνομα μιας εκ των σπουδαιότερων οικογενειών στην ιστορία τής πόλης, της οικογένειας Αυγερινού, ορισμένα μέλη της οποίας προσέφεραν τα μέγιστα όχι μόνο στον Πύργο, αλλά και στη σύγχρονη ιστορία της χώρας!
Οδός – Πλατεία Αυγερινού 
από το Διονύση Δ. Λιανό[1]
      Image
       Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες πυργιώτικες οικογένειες πολιτικών. Η οικογένεια Αυγερινού καταγόταν από τα Αυγερινάτα Κεφαλλονιάς, τα οποία εγκατέλειψε και εγκαταστάθηκε στο χωριό Δούκα Ηλείας γύρω στο 1680. Εκατό χρόνια περίπου αργότερα, η οικογένεια μετεγκαταστάθηκε στον Πύργο. Ως γενάρχης του κλάδου του Πύργου αναφέρεται ο Γεώργιος Αυγερινός[2], ο οποίος εργάστηκε στους Τούρκους αγάδες της περιοχής ως γραμματικός. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και με την εκμετάλλευση της γης. Απέκτησε τεράστια περιουσία και σύντομα η οικογένεια Αυγερινού επισκίασε τις παλαιότερες. Έχοντας επιρροή στην τουρκική τοπική διοίκηση κατάφερε να πετύχει ειδικά προνόμια για την ευρύτερη περιοχή του Πύργου, ενώ παράλληλα ενίσχυσε την δική της επιρροή στους τοπικούς πληθυσμούς. Κατά τη διάρκεια τής Επανάστασης του 1821 πολλά μέλη της έλαβαν μέρος σε μάχες αλλά κυρίως ασχολήθηκαν με το πολιτικό σκέλος. Από τότε και μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα οι Αυγερινοί αντιπροσώπευαν την Ηλεία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η ακμή της οικογένειας βέβαια κράτησε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε και απεβίωσε ο Ανδρέας Αυγερινός.
         Τα σημαντικότερα μέλη της οικογένειας ήταν ο Γεώργιος Αυγερινός, γενάρχης του πυργιώτικου κλάδου και πρόκριτος, ο Δημήτριος Αυγερινός, πληρεξούσιος της Ηλείας & πρόκριτος, ο Αγαμέμνων Αυγερινός[3], πρόκριτος & βουλευτής, ο Πέτρος Αυγερινός, ένας από τους σημαντικότερους δημάρχους του Πύργου, ο Χαράλαμπος Αυγερινός, δήμαρχος επίσης του Πύργου, ο Νάκης Αυγερινός, ο Ανδρέας Αυγερινός[4], βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και, τέλος, ο Αλέκος Παναγούλης, εγγονός επ’ αδερφή του Χαράλαμπου. Τα μέλη της συνδέθηκαν με επιγαμιαίες σχέσεις με τις οικογένειες Σισίνη, Δαραλέξη, Παναγούλη κ. ά.
Image
 Ο φωτισμένος Πέτρος Αυγερινός
         Ένας από τους πιο ικανούς και φωτισμένους ανθρώπους που πέρασαν από το δημαρχιακό θώκο τής πόλης του Πύργου ήταν ο Πέτρος Αυγερινός. Σε αυτό τον άνθρωπο, η πόλη και η ευρύτερη περιοχή οφείλει πολλά! Ο Πέτρος Αυγερινός γεννήθηκε στον Πύργο και ήταν γιος του Δημήτριου Αυγερινού. Διετέλεσε δήμαρχος Λετρίνων από το 1868 έως το 1889, πιθανόν με μια πολύ μικρή διακοπή. Επί δημαρχίας του προσκλήθηκε ο Έρνεστ Τσίλλερ, ο οποίος σχεδίασε την Παλαιά Δημοτική Αγορά, το θέατρο Απόλλων, το σταθμό του Σ.Π.Κ. και τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου. Το 1889 ο Πέτρος Αυγερινός διέθεσε 200 χιλιάδες δραχμές για την έναρξη των εργασιών κατασκευής της Αγοράς, οι οποίες ξεκίνησαν ένα χρόνο αργότερα.
Image
       Εν τω μεταξύ, στις 22 Σεπτεμβρίου 1878 προσκάλεσε ο ίδιος το μηχανικό Αλ Στρέιτ στον Πύργο να κοστολογήσει την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης τής πόλης με το Κατάκολο και επί δημαρχίας του εγκαινιάστηκε ο δεύτερος σιδηρόδρομος στη χώρα, ο Σιδηρόδρομος Πύργου – Κατακόλου. Ο ίδιος ο δήμαρχος μάλιστα βρισκόταν στη λίστα των πρώτων μετόχων της Σιδηρόδρομος Πύργου – Κατακόλου Ανώνυμος Εταιρεία. Τέλος, όσο ήταν δήμαρχος εκείνος ανεγέρθηκε και το πρώτο νοσοκομείο της περιοχής, το Μανωλοπούλειο.
Image
        Κλείνοντας, να σημειώσουμε πως επί δημαρχίας Πέτρου Αυγερινού ιδρύθηκε η “Φιλαρμονική Σχολή Πύργου” (1874) η οποία προσκλήθηκε από την επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 να παιανίσει στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) κατά την τελετή έναρξης, αλλά και κατά τη διάρκεια των Αγώνων στις πλατείες των Αθηνών. Οι ιδρυτές της Σχολής ήταν ο γυμνασιάρχης Ρέντζος, ο ιερέας Προβελέγγιος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Τα έξοδα του μουσικοδασκάλου και της στέγασης του κτιρίου τα πλήρωσε από τον μισθό του ο ίδιος ο δήμαρχος. Το 1881 ιδρύθηκε το «Σωματείον της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πύργου ο Απόλλων».
 Info
  • Η Οδός Αυγερινού ξεκινά από το Σταυροπάζαρο, από τη συμβολή της δηλαδή με τις οδούς Ερμού και Καραϊσκάκη και καταλήγει στην Πλατεία Αυγερινού, όπου συναντώνται οι οδοί Τύχης, Στεφανόπουλου, Κουρτίου και Κανάρη.
Image
  • Επί της Οδού Αυγερινού υπάρχει μόνο ένα οδόσημο και είναι σχεδόν καλυμμένο από πινακίδα εμπορικού καταστήματος. Επί της Πλατείας Αυγερινού δεν υπάρχει ούτε μία πινακίδα που να αναγράφει το όνομα τής πλατείας.
  • Image
    • Η Πλατεία Αυγερινού είναι μια από τις πολλές πλατείες τής πόλης που περιστοιχίζουν σε μικρή απόσταση την Κεντρική Πλατεία. Εδώ το πλέον αξιοσημείωτο είναι το κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο είναι από τα πιο επιβλητικά κτίρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ιστορίας τής πόλης. Εμπρός της τράπεζας είναι τοποθετημένη η προτομή του αείμνηστου δημάρχου Λετρίνων Λάμπη Κανελλακόπουλου, το επάγγελμα του οποίου ήταν γεωπόνος.
    Image
    • Η Πλατεία Αυγερινού καθημερινά γίνεται αντικείμενο μπερδέματος τού ονόματός της με εκείνο της διπλανής πλατείας, της Πλατείας Κύπρου. Η πλειοψηφία των ντόπιων αγνοεί το ποια πλατεία φέρει ποιο όνομα. Άλλωστε, η Πλατεία Αυγερινού είναι γνωστή στο ευρύ κοινό με το όνομα μιας συγκεκριμένης εθνικότητας οικονομικών μεταναστών. Κάτι που αποτελεί ντροπή μεν, αλλά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
    • Τόσο επί της Πλατείας Αυγερινού όσο και σε κάποιο άλλο σημείο σε ολόκληρη την πόλη δεν υπάρχει ούτε ένα άγαλμα ή προτομή κάποιου από τα μέλη της οικογένειας Αυγερινού!!!!!!!! Τα συμπεράσματα δικά σας…

    [1]    Ο Διονύσης Δ. Λιανός γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πύργο και σήμερα ζει στη Γαλλία. Είναι MSc στην Τουρκολογία και Πτυχιούχος Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δημοσιεύσεις του έχουν φιλοξενηθεί σε εφημερίδες και περιοδικά των Ιωαννίνων, της Αθήνας και της Δυτικής Ελλάδας.
    [2]    Σε έγγραφα του Γεωργίου Αυγερινού συναντάται πιθανόν για πρώτη φορά το τοπωνύμιο Πύργος!
    [3]    Ο Αγαμέμνων Αυγερινός σπούδασε Ιατρική στην Ιταλία και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης χρησιμοποιήθηκε από τον Κολοκοτρώνη ως αρχίατρος. Συμμετείχε στη μάχη στο Πούσι τον Ιούνιο του 1821 και θεράπευσε τον οπλαρχηγό Ανδρέα Μεταξά ύστερα από τον τραυματισμό του. Τέλος, βρισκόταν μεταξύ εκείνων που διαπραγματεύτηκαν εκ μέρους του Κολοκοτρώνη την παράδοση στους Έλληνες του κάστρου του Ναυπλίου.
    [4]    Ο βουλευτής Ανδρέας Αυγερινός, αδερφός του Πέτρου Αυγερινού, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ωδείου των Αθηνών το 1871!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου