Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Οδό Κρεσταινίτη

 Περπατούμε στο δρόμο με τους 3 “ναούς”! Ένα θρησκευτικό, έναν ιστορικόκαι ένα για party animals! Στην Οδό Κρεσταινίτη κάνουμε το σταυρό μας στον Άγιο Νικόλαο, θαυμάζουμε το must μνημείο της πόλης – την Παλαιά Δημοτική Αγορά και, τέλος, διασκεδάζουμε με πάθος στο Fuego! Και όλα αυτά σε ένα δρόμο που φέρει το όνομα κορυφαίας προσωπικότητας της πόλης με ζωή σκανδαλώδη… Αυτός ο δρόμος είναι φαινόμενο και θα μπορούσε να τον έχει μόνο ο Πύργος!
Image
Οδός Κρεσταινίτη 1
από το Διονύση Δ. Λιανό
         Η οικογένεια Κρεσταινίτη ήταν από τις σπουδαιότερες οικογένειες του Πύργου πριν αλλά και κατά τη διάρκεια τής Επανάστασης. Μέλη της οικογένειαςτα οποία μνημονεύονται από την ιστοριογραφία είναι ο Ιωάννης, ο Λυκούργος, ο Επαμεινώνδας και ο Σταμάτης.
         Ο Λυκούργος Κρεσταινίτης(2) γεννήθηκε το 1793 στον Πύργο. Σπούδασε στην υπό βρετανική κυριαρχία Ζάκυνθο και αργότερα στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα. Εκεί φαίνεται να μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και αργότερα διετέλεσε πληρεξούσιος και βουλευτής του Πύργου και της Ηλείας. Συμμετείχε καθοριστικά στη Μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου 1821 για την απελευθέρωση τής πόλης, αν και οι πηγές τον θέλουν την κρίσιμη στιγμή της εισόδου των Λαλαίων Τουρκαλβανών στον Πύργο, να φυγαδεύει τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους στη Μονή Σκαφιδιάς.
Image

          Το 1825, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη του Πύργου, εξαιτίας πολιτικών διαφορών με το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Μετά τη φυγή του, το στρατιωτικό σώμα τού τελευταίου και των υποστηρικτών του κατέστρεψε ολοσχερώς την οικία τού Κρεσταινίτη. Το ίδιο έτος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών για πλαστογραφία. Το 1828 συμφώνησε με το Γεώργιο Σισίνη ώστε ο Πύργος να γίνει έδρα της Επαρχίας Ήλιδος. Το 1843 διετέλεσε διοικητής τής επαρχίας Κυναίθης, ενώ κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας χρημάτισε Υπουργός Δικαιοσύνης και αργότερα πέρασε από τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Εξωτερικών. Την περίοδο 1866 – 67 διετέλεσε και Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων!
       Ο Λ. Κρεσταινίτης κατά τη διάρκεια του βίου του δημιούργησε πολλά πολιτικά σκάνδαλα. Χαρακτηριστικό συμβάν των σκανδάλων του Λυκούργου Κρεσταινίτη είναι το περιστατικό που είχε συμβεί σε μία γιορτή του πρωθυπουργού, την οργάνωση της οποίας είχε αναλάβει ο Λ. Κρεσταινίτης. Στην γιορτή ήταν καλεσμένοι όλοι οι βουλευτές πλην των βουλευτών Ηλείας. Φυσικά αυτή η μικρή απροσεξία ήταν προς όφελος του Κρεσταινίτη. Επίσης, συχνό φαινόμενο στην πολιτική του Κρεσταινίτη ήταν να παραιτείται πρώτος από τα υπουργικά αξιώματα, όταν το κλίμα ήταν εναντίον του, έτσι ώστε να μη δίνει την εντύπωση στο λαό ότι τον έδιωχναν από την κυβέρνηση. Απεβίωσε το 1873 σε ηλικία 80 ετών.
Image
Info
  • Η Οδός Κρεσταινίτη ξεκινά από τη συμβολή της με την Οδό Αγίου Νικολάου πλησίον του μητροπολιτικού ναού και καταλήγει στην Οδό Καραϊσκάκη, στο πλευρό της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς.
Image
  • Η εν λόγω οδός τέμνει τέσσερις δρόμους, οι οποίοι φέρουν ονόματα σπουδαίων προσωπικοτήτων: Αυγούστου ΚαπογιάννηΘ. Κολοκοτρώνη,Γ. Σισίνη και Μεταξά! Προφανώς, η τελευταία δεν εννοεί το δικτάτορα, αλλά την οικογένεια των οπλαρχηγών από την Κεφαλονιά, οι οποίοι συνέβαλαν στη νικηφόρα μάχη του Λάλα τον Ιούνιο του 1821!
Image
  • Η Οδός Κρεσταινίτη μπορεί να χαρακτηριστεί δρόμος με ιστορική βαρύτητα. Ξεκινά από την Κεντρική Πλατεία της πόλης, αριστερά τού επιβλητικού μητροπολιτικού ναού, και κατηφορίζει προς το ιστορικό κέντρο. Ώσπου συναντά την Οδό Σισίνη και πεζοδρομείται για λίγα μέτρα. Εδώ αγγίζει στη μια της πλευρά τη Παλαιά Δημοτική Αγορά, το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του νεοκλασικισμού και εν δυνάμει Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου.
Image
  • Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου υπήρχε σε αυτή τη θέση ως ξύλινη κατασκευή από τα τελευταία 20 χρόνια του 19ου αιώνα. Ύστερα από ισχυρό σεισμό τής εποχής κατεστράφηκε και επί δημαρχίας Π. Αυγερινού ξεκίνησε η ανέγερση του νέου μεγαλοπρεπούς μαρμάρινου ναού. Η κατασκευή του διήρκησε λιγότερο από δέκα χρόνια και γύρω στο 1900 εγκαινιάστηκε. Παράλληλα με την ανέγερση του Αγίου Νικολάου γινόταν και η κατασκευή της Δημοτικής Αγοράς και μάλιστα σώζονται πληροφορίες που θέλουν τους κτίστες της Αγοράς να κλέβουν τη νύκτα τα μάρμαρα από τον Άγιο Νικόλαο για να τα μεταφέρουν πιο κάτω, στην οικοδομή της Αγοράς.
Image
  • Έως τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, η δημοτική αγορά του Πύργου ήταν ξύλινη. Το 1889 με πρωτοβουλία του φωτισμένου Δημάρχου Λετρίνων Πέτρου Αυγερινού αποφασίστηκε η διάθεση 200 χιλιάδων δραχμών για την ανέγερση λιθόκτιστης αγοράς στο ίδιο σημείο. Στις 13 Ιανουαρίου 1890 ξεκίνησαν επίσημα οι εργασίες για την κατασκευή της. Τη μελέτη του έργου επιμελήθηκε ο διάσημος αρχιτέκτονας της εποχής, Έρνεστ Τσίλλερ. Η Παλαιά Δημοτική Αγορά τείνει επάξια να γίνει το σήμα κατατεθέν του Πύργου Ηλείας. Τέλος, έχει αποτελέσει και θέμα σε γραμματόσημο των ΕΛΤΑ το 1990.
  • Επί της Οδού Κρεσταινίτη όμως συναντούμε και μερικά από τα πιο παλιά και καλαίσθητα κτίρια στην πόλη. Αξίζει να σταθούμε σε αυτό που βρίσκεται μεταξύ των οδών Σισίνη και Κολοκοτρώνη. Πρόκειται για τοΑρχοντικό Παπασπηλιώπουλου το οποίο φαίνεται να χρονολογείται από το 1831. Εάν αυτή η ημερομηνία ισχύει, τότε ίσως να μιλάμε για τηνπαλαιότερη σωζόμενη οικία στον Πύργο!
Image
  • Και αφού αναφερόμαστε σε καλαίσθητα κτίρια, τότε οφείλουμε να κάνουμε λόγο και για το πιο γραφικό σοκάκι σε όλη την πόλη. Δεν είναι άλλο από ένα πολύ στενό μονοπάτι, πεζοδρομημένο και ελαφρώς φωτισμένο το οποίο συνδέει τις οδούς Κρεσταινίτη και Διάκου. Αξίζει να το διαβείτε. Να σταθείτε λίγο στη μέση και να κοιτάξετε τριγύρω τους τοίχους ορισμένων από τα πιο παλιά κτίρια στην πόλη!
Image

Image
  • Από τα μέσα τής δεκαετίας του 1990 έως και σήμερα, η Οδός Κρεσταινίτη αποτελεί σημαντικό δρόμο για τη νυκτερινή ζωή της πόλης!DolceFuego Bar by AntonisMelroseMemphisΝέμεσιςΠαλαιά ΑγοράΚαφέ ΤσίλλερR BarMercado είναι όσα νυκτερινά καταστήματα λειτούργησαν εδώ τα τελευταία 17 χρόνια. Το Melrose είναι αμιγώς ροκ μπαρ από το 1995 και πρόκειται για το νυχτερινό κατάστημα στον Πύργο που δεν άλλαξε χαρακτήρα και όνομα ως τις μέρες μας.Παράλληλα με το Melrose άνοιξε ακριβώς δίπλα το DOLCEέως το 1998, οπότε το αναλαμβάνει ο αείμνηστος Αντώνης Κάρδαρης και ανοίγει μαζί με τον Κώστα Παπαγεωργίου το TIERRA DEL FUEGO (εμπνευσμένο το όνομα από το ομώνυμο ράλλυ στη Γη του Πυρός)όπως ήταν η πρώτη ονομασία του γνωστού κλαμπ. Η Παλαιά Αγορά ανοίγει λίγο μετά και πρόκειται από τότε για το κατεξοχήν ελληνικό στέκι στον Πύργο. Η λειτουργία αυτών και άλλων σημαντικών καταστημάτων στην περιοχή, κατέστησε το ιστορικό κέντρο, πόλο έλξης για τα πυργιώτικα “νυκτοπούλια”!!!
1 Δεν είναι σαφές εάν η Οδός Κρεσταινίτη αναφέρεται στον Λυκούργο ή σε όλη την οικογένεια, η οποία ήταν μια από τις σπουδαιότερες στην ιστορία τής πόλης του Πύργου. Εντούτοις, το ίδιο συμβαίνει και με άλλες οδούς, οι οποίες φαίνεται να μνημονεύουν ολόκληρες οικογένειες και όχι συγκεκριμένα μέλη τους. Για παράδειγμα τέτοιες είναι η Διάκου, η Αχόλου, η Μεταξά, η Αυγερινού. Εμείς υποθέτουμε απλώς ότι μνημονεύεται ο κυριότερος εκπρόσωπος από κάθε οικογένεια.
2. Λέγεται πως το πραγματικό του όνομα δεν ήταν Λυκούργος. Ωστόσο, η μεγάλη του αγάπη για την αρχαιότητα τον οδήγησε στο να υιοθετήσει το όνομα αυτό.   
Image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου